Pinot Blanc

Mutation af Pinot Noir.

Duft / smag: Let frugtig duft. Kan minde om Chardonay.

Passer til: Fiskeretter, lyst kød og de fleste oste og en hyggelig eftermiddag på terrassen.

 

Sylvaner

Den mest dyrkede drue i Alsace

Sylvaner indgår i Edelzwicker – som er en blandingsvin.

Duft / smag: Let vin – næsten neutral – duft.

En Sylvaner fra Alsace er fyldigere og mere smagfulde end fra andre lande.

Passer til: God madvin generelt, især til mere sarte retter hvor vinen ikke må dominere. God til de fleste fiskeretter og flødeoste. Og perfekt til bare at drikke en sen eftermiddag på terrassen.

 

Muscat

Muscat er af de fleste kendt som en sød dessertvins drue, I Alsace tilsætter de fleste producenter druen Ottonel, og det giver en superfrisk og knastør vin der er perfekt til salater, aperitif eller til hvide asparges med Mousseline sauce – en af vores farvoritter.

 

Riesling

”Druernes Konge” – både i Tyskland og i Alsace.

Smag og duft bliver kraftigere ved langsom modning. Ligesom med Jordbær, bliver smagen kraftigere, når der ikke er så meget sol – så de modnes langsommere.

Duft / smag: Metallisk fornemmelse. Duft af blomster, æble og honning. Aromatisk og stærk smag, med en stærk syre. Det er syren der giver Rieslingen sin stålagtige struktur, karakter og elegance.

En lidt ældre Riesling, dufter af Blomster, med nuancer af petroleum, benzin, cykeldæk og lignende.

Passer til: Fiskeretter med smag af citron, gerne fed fisk som laks eller fjerkræ i flødesovs og hvidskimmeloste.

Kan ogsĂĄ nydes til en Wiener Schnitzel med dreng og en stor portion brasede kartofler eller pommes frites.

 

Klevener

Klevener er en ikke så kendt drue, som kun må dyrkes i Heiligenstein i Alsace, og kun på sletterne ud mod Rhinen nord-øst for byen.

Smagen lægger sig imellem Riesling og Pinot Gris.

 

Pinot Gris

Tidligere kendt som Tokay d’Alsace, men blev forbudt af EU.

Hjembragt fra Ungarn i 1500-tallet af General Lazare de Schwendi der fejlagtigt troede det var en Tokay-drue ”Furmint”, men det viste sig at være en Pinot Gris.

Pinot Gris er de lokales foretrukne vin til mad – specielt kødretter.

Duft / smag: Robust krydret/røget duft. Abrikos, nødder og strejf af honning.

Kan ikke sammenlignes med den italienske udgave Pinot Grigio der er meget mere svage og neutrale i duften.

Smagsmæssigt ”Sultanen i Alsace” pga den fede næsten olieagtige struktur. Den er fyldig, kraftig og nærmest lidt rustik med høj alkoholstyrke, mådeligt indhold af syre og en anelse mandelbitter i eftersmagen. Ofte karakterfulde og med stor smag.

Passer til: Fois gras, fjerkræ, lyst kød og små-vildt. Også god til salater og de fleste fiskeretter.

 

Gewurztraminer

Duft / smag: Gewürz betyder krydderi på tysk. Virkelig aromatisk drue med duft der grænser til det parfumerede, moskusagtig og meget speciel. Duft af roser er ikke usædvanligt, men ellers er det honning og melon. Nemt genkendelig, sødlig og aromatisk frugt og fedme i krydret stil.

Passer til: Kraftig mad som røget laks, sardiner, karry og andre krydrede retter. God til stærke oste som Münster og blåskimmel. Velegnet til Choucroute og alle former for røget kød .

 

Pinot Noir

Samme drue der er så udbredt i populære Bourgogne. Giver en frisk og frugtagtig rødvin eller Rosé, der oftest drikkes kold i Alsace. Undtagelsen er, at vinen har lageret på egefade – med mindre disse er dem fra Hospice de Strassbourg, der er så udslidte at de efterhånden er ren marketing.